Opleiding familiemediation

Kosten
€ 3145,- (vrijgesteld van BTW)
€ 2987,- voor deelnemers van de basisopleiding (vrijgesteld van BTW)

PE Punten MfN
23 – categorie 1a
22 – categorie 2

Locatie
Almere, Amsterdam of Utrecht

Aantal dagen
7 dagen

Startdatum
voorjaar 2023. Data binnenkort bekend
Heb je interesse stuur alvast een email

Maximaal aantal cursisten
12 cursisten

Opleiding familiemediation
Bent u geïnteresseerd in het begeleiden van ouders bij het opstellen van een ouderschapsplan? Wilt u meer kennis over de juridische aspecten van een echtscheiding? Wilt u alle verschillen weten tussen samenwoners, geregistreerde partners en gehuwden? Wat zijn de fiscale gevolgen van een scheiding? In onze geaccrediteerde Opleiding Familiemediation komen al deze inhoudelijke aspecten aan bod. Daarnaast worden in deze opleiding ook de benodigde vaardigheden geoefend en krijgt u meer inzicht en kennis over het systeem van families en de ontwikkeling van kinderen. Ook besteden we aandacht aan het in gesprek gaan met kinderen.

OmschrijvingDe opleiding is geaccrediteerd door de Mediators Federatie Nederland (MfN). Dit betekent dat u zich, na het succesvol afronden van deze opleiding, als mediator kunt inschrijven bij de Raad voor Rechtsbijstand en de Rechtbanken. Uiteraard moet u daarvoor voldoen aan de inschrijfeisen. In de opleiding krijgt u informatie over:
1. juridische aspecten
2. fiscale aspecten
3. gedragswetenschappelijke aspecten.

Na de opleiding heeft u de benodigde actuele kennis over deze onderwerpen. Daarnaast traint u vaardigheden door het geleerde toe te passen in praktijksituaties waar u als familiemediator mee te maken kunt krijgen. De opleiding duurt 7 dagen met daarnaast voorbereiding en verdieping door zelfstudie. Per trainingsdag moet u rekenen op 5 uur voorbereiding.

Wij werken samen met Dukers & Baelemans en van der Ploeg Opleidingen. U kunt dan ook met korting module 2 van de RFEA bij Dukers & Baelemans volgen. U dient zich daartoe wel gelijktijdig met de Opleiding Familiemediation van Therra aan te melden. Voor alle informatie kunt u contact met ons opnemen.

Indien u al een gedeelte van een familiemediationopleiding heeft gevolgd, maar nog enkele aanvullende dagen moet volgen, dan kunt u daarover het beste contact met ons opnemen. Het volgen van losse modules behoort tot de mogelijkheden.

Data opleiding familiemediation

 • 19 november 2020
 • 17 december 2020
 • 14 januari 2021
 • 4 februari 2021
 • 18 maart 2021
 • 25 maart 2021
 • 15 april 2021

InhoudOp de eerste dag van de opleiding familie mediation krijg je een overzicht van de verschillende samenlevingsvormen. Daarnaast krijg je informatie over het effect van een echtscheiding op mensen en gaan we oefenen met de start van een mediation gesprek in een scheiding

De start: hoe het was & hoe nu verder (dag 1)

Juridisch kennis over:

 • de verschillende samenlevingsvormen
 • de wijze waarop deze beëindigd moeten worden
 • het verloop van een procedure bij de rechtbank

Psychologische kennis over:

 • de scheidingsmelding
 • verlies
 • de start van een gesprek

Ouders, kinderen en het ouderschapsplan

 • Ontwikkeling van kinderen
 • Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor kinderen
 • In gesprek met kinderen
 • In gesprek met ouders over een ouderschapsplan
 • Oefenen

Toelating
Een HBO/WO werk en/of denkniveau. Neem bij twijfel contact met ons op.

Examen
Aan deze opleiding is geen examen verbonden. Wel is aanwezigheid bij alle dagen verplicht om een certificaat te krijgen. Tussendoor is het maken van huiswerkopdrachten verplicht, zodat wij deze tijdens de bijeenkomsten kunnen behandelen.

Voorbereiding
U bent per bijeenkomst ongeveer 5 uur kwijt aan de voorbereiding. Het lezen van het betreffende materiaal en het voorbereiden van de casus.

Bestemd voor
Indien u zich na de basisopleiding wilt specialiseren in familie zaken.
Heeft u geen basisopleiding gedaan maar wilt u zich specialiseren in het begeleiden van scheidingen, dan is deze opleiding daar ook geschikt voor. Ook kunt u bij ons een deel van de opleiding volgen. Wij leveren in overleg met het MfN maatwerk. Neemt u daartoe contact met ons op, zodat we kunnen overleggen wat in u specifieke situatie wenselijk is.

Studieduur en kosten
7 dagen (exclusief voorbereidingstijd van ongeveer 3 uur per bijeenkomst) € 3.145 (vrijgesteld van btw).
Heeft u de basisopleiding bij ons gevolgd dan krijgt u een korting van 5%. Inbegrepen bij de kosten: accommodatie, lunch, al het materiaal, 1 jaar toegang tot onze Elektronische Leeromgevingen, fiscaal memo en rekenmachine.

Ervaringen 

Deze training zorgt ervoor dat je na afloop als familiemediator kunt starten. Niet alleen de theorie komt aan bod maar er is ook ruimte voor de praktijk doordat je feedback krijgt op de wijze waarop jij als mediator fungeert. Uiteraard krijg je nodige kennis over de wet en regelgeving, alimentatie rekenen en hoe de vermogens in bepaalde situaties worden verdeeld.
Er is er veel aandacht voor de situatie van de kinderen en het maken van een ouderschapsplan. De onderwerpen systeemdenken en lastig gedrag gaven de verdieping waar ik naar zocht. De docenten en de acteurs hebben een open-mind, geven goed feedback en zorgen er voor dat elke cursusdag erg plezierig en leerzaam was om bij te wonen. Naast het cursusmateriaal was er ook nog van alles te vinden op elektronische leeromgeving en het cursusmateriaal was tot in de puntjes verzorgd. – Ron van Zelm, Agile Mediation Utrecht

Therra heeft mij mijn doel verwezenlijkt om MfN mediator te mogen zijn ondanks mijn stotter problematiek. Door Annemarie haar persoonlijke begeleiding en training heb ik dankzij haar mijn registratie Register Mediator. Tot vandaag de dag ben ik haar hier dankbaar voor, je kan geschikt zijn als mediator, maar zonder certificaat heb je niks in handen. Mede door haar inzet en de goede prijs kwaliteit verhouding is 1,5 uur in de auto naar Putten de moeite waard. Bij Therra bereik jij jouw doel en dat is wat telt. – Angelien Bolsenbroek, Excellent Mediation Santpoort Zuid

Annemarie weet telkens weer een prettige, veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voelde en niet bang was fouten te maken. Juist daardoor ontdekte ik waar ik toe in staat ben. Ze is kundig en geeft vertrouwen. Ze maakt je bewust van je kracht zodat je van daaruit verder kunt groeien. Inspirerend! – Wendy Schoegje, MfN Registermediator, www.WS-mediation.nl

Opleiding Familiemediation

Startdatum Opleiding familiemediation

november
8
 • 09:00 to 17:00
 • Almere
Opleiding Familie Mediation

Opleiding Familiemediation

Alles wat je moet weten over de Opleiding Familiemediation
Ervaar de Opleiding Familiemediation

Studiegids ontvangen

"*" geeft vereiste velden aan

Leer uw docent kennen

Trainer
Johanna Dobbinga
Trainer
Margot Burger
Eigenaar
Annemarie de Graaf

Start nu een proefles Familiemediation

Binnenkort beschikbaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: