Opleiding alimentatierekenen

Kosten
€ 375,-per dag (vrijgsteld van BTW)

PE Punten MfN
6 per dag

Locatie
Almere of online

Aantal dagen
1 dag kinderalimentatie en 1 dag partneralimentatie
Los te volgen van elkaar

Data Najaar
In 2023 geheel vernieuwde alimentatiereken cursus
Data worden begin januari 2023 bekend gemaakt/span>

Maximaal aantal cursisten
16 cursisten

Opleiding alimentatierekenen
Wilt u op een duidelijke manier aan uw cliënten uitleggen hoe het zit met draagkracht en behoefte? Wilt u kunnen uitleggen hoe een alimentatieberekening tot stand komt? Wilt u meer kennis over de gevolgen van het krijgen van een nieuwe partner op de hoogte van de alimentatie? De training Alimentatierekenen gaat uitgebreid in op al deze onderwerpen en nog veel meer.

OmschrijvingAlle (ook recente) wettelijke veranderingen worden verwerkt in de training. De tweedaagse training Alimentatierekenen is geschikt voor iedereen die beschikt over de basiskennis Alimentatie. In deze training gaan we dieper op de stof in.

In de training Alimentatierekenen komen de navolgende onderwerpen aan bod:
1. Behoeftigheid, behoefte en draagkracht
2. Netto gezinsinkomen berekenen (NBI)
3. Eigen aandeel ouders
4. Co-ouderschap
5. Fiscale aandachtspunten

Centraal tijdens deze twee dagen staat de praktijk. Aan de hand van verschillende casussen wordt de theoretische stof behandeld. Bijvoorbeeld: Marie en Johan gaan scheiden. De zorg voor hun twee kinderen van 6 en 10 jaar ligt bij Marie. De kinderen staan bij haar in het BRP ingeschreven en zij ontvangt ook de kinderbijslag voor de kinderen. Er geldt na de scheiding een standaard omgangsregeling van een weekend in de twee weken en drie weken in de vakanties. Gezinsinkomen voor de scheiding is € 3.000 (excl. KBS). Na de scheiding is het inkomen van Marie € 1.500 per maand en van Johan € 2.500 per maand. Na scheiding heeft Marie recht op € 300 KGB per maand. Beiden hebben geen nieuwe partner. Hoeveel bedraagt het (gezamenlijk) eigen aandeel van de ouders? Wat is het bedrag van de zorgkorting?

Naast deze korte casuïstiekvragen werken wij met een hoofdcasus op dag 1 en dag 2, waarbij u steeds nieuwe informatie krijgt zodat u alle varianten onder de knie krijgt, zoals een verandering van inkomen, een nieuwe partner en het ouder worden van de kinderen.
Wij werken niet met een rekenprogramma. Het is namelijk belangrijk dat u het onderliggende denkkader begrijpt en daarmee kunt werken. Op die manier heeft u meer inzicht in de onderliggende structuur van de verschillende rekenprogramma’s. Indien u zaken behandelt via de rechtbank is het voor u ook duidelijk waar de verschillende hoogtes in alimentatieberekeningen vandaan komen.
De training Alimentatierekenen is een intensieve training waarbij wordt verwacht dat u:
1. de voorbereidende opdrachten maakt,
2. de literatuur bestudeert en
3. de opdracht maakt tussen de twee lesdagen.

Op deze manier kunt u na afloop van de training zowel een kinderalimentatieberekening als een partneralimentatieberekening maken. Geschat wordt dat u ongeveer 2 uur per trainingsdag aan voorbereidingstijd besteedt.
Wilt u zich voor 1 van beide dagen inschrijven neem dan per email (info@therra.nl) contact met ons op om te overleggen.

InhoudIn de tweedaagse training alimentatie rekenen krijgt u naast de theorie over partner- en kinderalimentatie voldoende gelegenheid om te oefenen en vragen te stellen. 

Kinderalimentatie (dag 1)

 • Wat is kinderalimentatie?
 • Wie hebben een wettelijke onderhoudsplicht?
 • Hoe lang is de wettelijke onderhoudsplicht?
 • Wie heeft recht op een onderhoudsbijdrage?
 • Wettelijke maatstaven
 • Studiefinanciering
 • Oefenen aan de hand van casuïstiek

Partneralimentatie (dag 2)

 • Wat is partneralimentatie?
 • Behoeftigheid, behoefte en draakgracht
 • Matiging
 • Samenloop en rangorde
 • Co-ouders en stiefouders
 • Stappenplan en tremarapport
 • Fiscale aspecten van partneralimentatie
 • Oefenen met een casus

Toelating
• Opleiding familie mediation
• Advocaat of jurist met specialisatie familierecht
• Financieel adviseur
• Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA)
• Bij twijfel: neem contact met ons op

Voorbereiding
Per bijeenkomst 3 uur voor het lezen van materiaal en het maken van de casus.
• Lezen van syllabus
• Tremarapport
• Artikel over de basis van het belastingrecht
• Voorbereiden van casus

Bestemd voor
Als u zich verder wilt specialiseren in het maken van een alimentatie berekening. Mediators, advocaten, juristen, financieel specialisten, register financieel echtscheidingsadviseurs (RFEA). Of neem contact met ons op om te overleggen of deze training voor u geschikt is.

Studieduur en kosten
2 dagen (exclusief voorbereidingstijd van ongeveer 4 uur). Van 9.30 – 17.00 uur in Nijkerk of Almere.
Kosten
Voor twee dagen zijn de kosten: € 750,-

Ervaringen 

De training alimentatie rekenen geeft je de handvatten hoe je op een overzichtelijke wijze de berekeningen kunt opzetten en uitvoeren. Je leert hoe je de regelingen moet interpreteren en op welke juridische aspecten je moet letten. Ik vond het geen gemakkelijke cursus. Door de verschillende cases wordt je stap voor stap door de leerstof heen geholpen. De docenten staan boven de materie en helpen je om het inzicht te verwerven dat je nodig hebt om werk van een mediator goed te doen. – Ron van Zelm, Agile Mediation Utrecht

Annemarie weet telkens weer een prettige, veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voelde en niet bang was fouten te maken. Juist daardoor ontdekte ik waar ik toe in staat ben. Ze is kundig en geeft vertrouwen. Ze maakt je bewust van je kracht zodat je van daaruit verder kunt groeien. Inspirerend! – Wendy Schoegje, MfN Registermediator, www.WS-mediation.nl

Therra heeft mij mijn doel verwezenlijkt om MfN mediator te mogen zijn ondanks mijn stotter problematiek. Door Annemarie haar persoonlijke begeleiding en training heb ik dankzij haar mijn registratie Register Mediator. Tot vandaag de dag ben ik haar hier dankbaar voor, je kan geschikt zijn als mediator, maar zonder certificaat heb je niks in handen. Mede door haar inzet en de goede prijs kwaliteit verhouding is 1,5 uur in de auto naar Putten de moeite waard. Bij Therra bereik jij jouw doel en dat is wat telt. – Angelien Bolsenbroek, Excellent Mediation Santpoort Zuid

Opleiding alimentatierekenen

Opleiding Alimentatierekenen

Alles wat je moet weten over de Opleiding Alimentatierekenen
Ervaar de Opleiding Alimentatierekenen

Studiegids ontvangen

"*" geeft vereiste velden aan

opleiding mediation

Leer uw docent kennen

Trainer
Margot Burger
Start nu een proefles Alimentatie rekenen. 
Binnenkort beschikbaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: