Hoe ben je tot dit werk gekomen?
Na mijn opleiding tot theaterdocent heb ik, gek genoeg, eerst 11 jaar als acteur in het theater op de planken gestaan. Vervolgens verzorgde ik de educatie rond de voorstellingen van een groot jeugdtheatergezelschap in Amsterdam. Toen het weer tijd werd voor verandering ben ik als trainingsacteur gaan werken.
Mijn (beroeps)hart trekt altijd naar twee kanten: het acteren en het lesgeven/trainen.
Vandaar dat het acteren in trainingen voor mij ideaal is: Ik kan zowel de acteur als de trainer/docent in mij de ruimte geven.
Wat trekt jou aan in het acteren in trainingen en assessments?
Communicatie fascineert mij: Al die bewuste en onbewuste signalen die we de hele dag uitzenden en ontvangen. En wat we met die signalen doen is per persoon verschillend, iedereen heeft een andere reactie op bepaald gedrag. Dus elke situatie die ik als acteur neerzet om mee te oefenen, heeft een ander verloop en een andere uitkomst. Zo blijft dit werk altijd boeien, ook al doe je tien keer dezelfde oefening en speel je tien keer ‘dezelfde’ scene.
Ook de theorie vind ik interessant: Communicatie- en gedragsmodellen spelen in mijn werk een grote rol; de roos van Leary, het kernkwadrant van Ofman, de Belbinteamrollen, de verschillende kleurentheorieën, DISC etc. Ze fungeren allen als nuttig hulpmiddel om gedrag te herkennen en daarna te kiezen voor effectief eigen gedrag.
Waarom mediation?
Mediation vraagt veel inzicht in communicatieprocessen. Een mediator probeert op een respectvolle manier twee partijen die ruzie hebben toch in gesprek met elkaar te brengen en naar elkaar te laten luisteren. Dat is zo’n mooi proces om mee te maken!
Wat vind jij belangrijk als je aan het werk bent?
De basis is altijd: contact maken. Ik verbind mij met de inhoud van de training en zoek verbinding met de deelnemers en hun leervragen.
Mensen zijn vaak gespannen voordat ze gaan oefenen, ik probeer ze op hun gemak te stellen door zelf rust uit te stralen en op een lichtvoetige manier het oefenen te benaderen. Vervolgens span ik me in om op een realistische en geloofwaardige manier dàt gedrag neer te zetten waar iemand mee wil oefenen.
Na de oefening vertel ik wat ik, vanuit mijn rol, beleefd heb en wat mij is opgevallen aan het gedrag van de ander. Vandaaruit praten we over de effectiviteit van het gedrag.
Wat neem je voor jezelf mee uit een training?
Een van de leuke kanten van dit werk is dat ik tijdens een training een kijkje in de keuken krijg van enorm veel verschillende organisaties en bedrijven. En die ervaring kan mij dan weer van pas komen in een volgende rol in een volgende training.
Natuurlijk oefen ik zelf tijdens een training ook in effectief gedrag. Daar heb ik in mijn dagelijks leven (ik ben ook maar gewoon een mens) profijt van.
In de mediationtrainingen en – assessments werk ik altijd samen met een collega acteur. Dat levert veel dynamiek en spelplezier op.