Margot Burger
TRAINER

Wat zijn jouw opleidingen en werkervaringen?

Ik ben als griffier begonnen bij het kantongerecht. Vanaf mijn 21e ben ik werkzaam in de advocatuur. Ik heb bij verschillende advocatenkantoren gewerkt, waaronder mijn eigen kantoor. Ik richtte me daarbij met name op het personen- en familierecht, maar was ook werkzaam in andere vakgebieden zoals het huurrecht, arbeidsrecht en letselschade.
In de jaren 1997 tot 2008 ben ik mij volledig gaan richten op het personen- en familierecht, waarbij ik vanaf 1999 naast advocaat ook werkzaam ben geweest als mediator. Hiervoor heb ik de mediationopleiding gevolgd bij de voorloper van de vFAS.

Vanaf 2008 ben ik niet meer werkzaam als advocaat. Ik werk nu volledig als mediator en senior adviseur Expertisecentrum bij Scheidingsexpert Nederland. Ik begeleid mediations op het gebied van familierecht in de breedste zin van het woord. Daarbij moet je niet alleen denken aan de emotionele kant maar ook aan de juridische/fiscale en de financiële kant van een scheidingsproces. Denk hierbij aan alimentatie, vermogensverdeling, pensioenkwesties en afwikkelingen van ondernemersvermogen binnen scheidingssituaties. Verder verzorg ik ook opleidingsmateriaal en geef ik diverse opleidingen en trainingen gericht op echtscheidingen (bijvoorbeeld aan advocaten, mediators en financiële/fiscale wereld). Tot slot ben ik raadsheerplaatsvervanger bij het Hof in Amsterdam.

Vanwaar de keuze voor mediation?

Ik heb door mijn werkzaamheden in de advocatuur veel praktijkervaring opgedaan. Daarbij heb ik vooral gezien dat het lastiger is om problemen tussen twee partijen op te lossen als ieder een eigen belangenbehartiger heeft. Dit staat een vorm van open communicatie vaak in de weg. Als twee mensen in een scheidingssituatie zitten, heb je eigenlijk altijd te maken met tegenstrijdige belangen. Als je dan niet helder krijgt waar de gemeenschappelijke belangen liggen, dan zit je gelijk in een verharde situatie. Bij een scheiding handelen mensen al snel vanuit angst, omdat de inzage in hun leven na de scheiding niet helder is. Ik vind het leuk om mensen hierbij te helpen en te begeleiden om uit die onmachtige situatie te komen.

Wie zijn jouw grote voorbeelden?

Donald MacGillavry en Loes Gijbels.

Wat vind je leuk aan je werkzaamheden als trainer?

Het is zeer afwisselend. Geen groep cursisten is hetzelfde. Daarnaast word ik als trainer zelf ook elke keer weer uitgedaagd. Door de vragen die de cursisten stellen, de interventies die zij plegen maar ook de problemen die zij zien en de oplossingen die zij daarvoor hebben, vind ik het elke keer weer heerlijk om te doen. Ik krijg van een dag trainen veel energie en word er meestal heel vrolijk van.

Margot Burger
 1. Psychologie, Universiteit van Amsterdam
 2. Trainer bij Orde van Advocaten
 3. Trainer bij sollicitatie- en loopbaantrainingen
 4. Coach communicatie, conflicthantering, onderhandelen en mediation.
 • Enthousiast en passievol
 • Deskundig en betrouwbaar
 • Oog voor individuele ontwikkeling binnen de groep

  Wat doe je graag als je niet met je vak bezig bent?

  Lezen, films kijken, wandelen in de duinen en het strand, maar vooral sociaal bezig zijn. Ik vind het fijn om contact te hebben met familie, vrienden en kennissen. En af en toe lekker alleen naar Amsterdam en dan door de Jordaan wandelen waar ik geboren ben en struinen door de “negen straatjes” waar ik opgegroeid ben.

  Wilt u een opleiding van Margot Burger volgen?