Wat zijn jouw opleidingen en werkervaringen?
Ik ben “opgevoed” in het notariaat, eerst als kandidaat-notaris, later als zelfstandig notaris. Mijn voorkeur ging ook toen al uit naar het in goede banen leiden van intermenselijk contact. In de familiepraktijk kwam ik steeds vaker tegen dat mensen in principe graag wíllen communiceren, maar dat zij vaak simpelweg niet weten hoe dat moet. Als mediator ben je er in getraind om mensen daarbij te helpen. Het is dus eigenlijk een voortdurende ervaring die maakt dat ik mediation zo belangrijk vind. Sinds 2009 ben ik niet meer in het notariaat werkzaam en ben ik fulltime werkzaam bij Scheidingsexpert Nederland. Binnen deze organisatie bieden wij onze dienstverlening op basis van mediation aan. Ik vind het fantastisch als cliënten op een gegeven moment aangeven dat zij voor het eerst in tijden, weer eens écht met elkaar gepraat hebben.
Vanwaar de keuze voor mediation?
Oh, dat zijn heel veel en met name heel verschillende personen! En dat is een continu proces. Voor mijn initiële keuze voor het notariaat is Nollie van Berge, notaris in Amsterdam, verantwoordelijk, haha. Vóórdat ik besloot om rechten te gaan studeren, heb ik van haar een interview gelezen waarin werd gevraagd wat de belangrijkste eigenschap van een notaris is. Haar verrassende antwoord: nieuwsgierigheid. Als notaris moet je geïnteresseerd zijn in het verhaal van je cliënt. En dat geldt als mediator net zo. Die nieuwsgierigheid maakt dat je vragen gaat stellen, dat je de betrokkenen de ruimte biedt om aan te geven waar hun vragen, hun hobbels, hun remmingen zitten.
Verder zijn de praktijkverhalen van mijn collega’s bij Scheidingsexpert en mijn collega-trainers bij Therra een voortdurende bron van inspiratie. Hoe ieder weer op eigen wijze omgaat met situaties. En tijdens de trainingsdagen die ik zelf volg, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van films en documentaires over mediation. Het geeft altijd weer veel om over na te denken en mee bezig te zijn.
Wie zijn jouw grote voorbeelden?
Ik kan niet zo goed tegen sleur. Daar hoef je als trainer nooit bang voor te zijn. Elke groep, elke dag is anders. Aan het begin van een training is het dan ook eerst aftasten hoe de groepsdynamiek is. En vervolgens is het iedere keer weer een uitdaging om die specifieke groep mee te nemen in de materie voor die dag, voor die training. Het is ook zo verfrissend dat er steeds weer andere vragen naar voren komen. Voor mij, als trainer, betekent dit een inspirerende manier om mijzelf ook te blijven ontwikkelen. Het geven van een training kost energie, maar de beloning van de inspanning is juist ook weer heel veel nieuwe energie.
Wat vind je leuk aan je werkzaamheden als trainer?
Ik lees heel erg graag en sinds een aantal jaren schrijf ik voor mijn eigen boekenblog (theonlymrsjo.nl). Daar schrijf ik in principe over “rijp & groen”, maar er is toch wel een duidelijke voorkeur voor literatuur (wat dat dan ook mag zijn). Mijn man is onlangs begonnen met het organiseren van BBQ- en kookworkshops. Dit doen wij vanuit een voormalige boerderij in de Noordoostpolder. Ik vind het heerlijk om de balans in mijn leven te vinden door in mijn vrije tijd hem te mogen helpen. Het is echt geweldig om te zien hoe enthousiast deelnemers bezig zijn en tegelijk nieuwe vrienden maken.