Dramadriehoek en het model van RoSch

Kosten
€375,- (vrijgsteld van BTW)

PE Punten MfN

Locatie
Nijkerk

Aantal dagen
1 dag

Bestemd voor
HBO/WO werk- en/of denkniveau

Maximaal aantal cursisten
5 cursisten

Dramadriehoek en het model van RoSch
Heeft u weleens cliënten waarmee u voortdurend in een ‘ja, maar-discussie’ zit? Zakt de moed u in de schoenen bij het zien van de naam van één van uw cliënten in de agenda? Is uw afspraak van 9.00 uur net weg en heeft u het gevoel dat u er al een hele dag op heeft zitten? Veel mensen maken dit mee, maar de vraag is hoe u hier het beste mee kunt omgaan. In deze training geven we u inzicht in het gedrag van de ander en het kunnen benoemen van problemen in de communicatie, maar we gaan ook dieper in op uw eigen rol. Het doel van de training is om moeilijk gedrag sneller te herkennen en hier op een professionele manier mee om te leren gaan.

Omschrijving
Veel mensen zijn wel bekend met de Dramadriehoek, bekend uit de Transactionele Analyse (TA). Hierbij vormen de drie rollen Aanklager, Redder en Slachtoffer een geïntegreerd geheel. Op het moment dat er drie mensen aanwezig zijn, zien we vaak dat er van rol wordt gewisseld. Dus een Aanklager kan zomaar een Redder worden en een Redder kan een Slachtoffer worden. Ook in werksituaties kunnen we dit waarnemen, bijvoorbeeld een leidinggevende die stevig inzet op verandering, maar ondanks goede intenties steeds vastloopt in de communicatie met die ene afdeling, en daarover een klagende toon aanslaat tegenover de afdeling en collega-leidinggevenden.

De dramadriehoek is een interessant model om dergelijke situaties te analyseren, maar veel mensen misten een praktische aanpak voor het model. In het model van RoSch, ontwikkeld door Kim Rooijackers en Erik Schuurman, is de Dramadriehoek doorontwikkeld tot een hanteerbaar model. Mensen zijn vanuit een onveilig gevoel geneigd om te reageren met vechten, vluchten of verstarren. Vaak is er dan geen vertrouwen meer. We zien dan ook dat de communicatie met name gaat over het verleden en niet meer is gericht op de toekomst en het zoeken naar oplossingen. Het model van RoSch geeft zicht op (onvervulde) behoeften en angsten en biedt handvatten om hier professioneel mee om te gaan.

De training bestaat uit theorie, oefeningen en rollenspellen om het model ook zelf te ervaren en om er in de praktijk mee te kunnen werken.

Voor wie: iedereen die werkt met mensen zoals artsen, bedrijfsartsen, juristen, advocaten, psychologen, jeugdhulpverleners, coaches en mediators.
Trainer/docent: Kim Rooijakkers, psycholoog en ontwikkelaar van het model van Rosch.

Data dramadriehoek en model van RoSch

Inhoud
Op de eerste dag van het basisopleiding mediation leer je kennis maken met het vak: je verdiept je in de algemene competenties van een mediator. Je krijgt deze dag inzichten in de verschillende gesprekstechnieken.

Het begin, de structuur (dag 1)

 • Kennismaking en toelichting programma
 • Wat is een conflict: de verschillende gezichtspunten
 • De structuur van het mediationproces
 • De eerste fasen van het mediationproces
 • De mediationovereenkomst

Inventarisatiefase (dag 2)

 • De vaardigheden behorende bij de eerste fasen
 • Het inventariseren van conflictpunten
 • Vergroten van commitment en onderling vertrouwen
 • Verschillende type vragen (deel 1)
 • Samenvatten
 • Communicatietheorie

Toelating

Voor deze opleiding zijn geen specifieke toelatingseisen vastgesteld.
Deze opleiding is geschikt voor:
• Artsen en bedrijfsartsen
• Juristen en advocaten
• Psychologen
• Jeugdhulpverleners
• Coaches
• Mediators
Bij twijfel: neem contact met ons op

Bestemd voor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec lacinia mauris est, sed luctus nisl tempor quis. Vivamus maximus dolor eu leo suscipit aliquam. Integer eget tellus nec quam auctor hendrerit ultrices nec odio. Aenean ac vulputate quam, congue viverra quam. Nullam a purus vel mi ultricies lobortis. Praesent fringilla, purus et consectetur iaculis, lorem dolor pretium dolor, in congue dolor neque non metus. Donec feugiat lacinia luctus. Phasellus eget neque blandit, hendrerit ex in, venenatis sem.

Studieduur en kosten

1 dag van 9.30 – 16.30 uur in Almere. De opleiding wordt op een zaterdag gegeven.
Kosten
De kosten voor deze opleiding bedraagt € 375,-

Ervaringen 

Annemarie weet telkens weer een prettige, veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voelde en niet bang was fouten te maken. Juist daardoor ontdekte ik waar ik toe in staat ben. Ze is kundig en geeft vertrouwen. Ze maakt je bewust van je kracht zodat je van daaruit verder kunt groeien. Inspirerend! – Wendy Schoegje, MfN Registermediator, www.WS-mediation.nl

Therra heeft mij mijn doel verwezenlijkt om MfN mediator te mogen zijn ondanks mijn stotter problematiek. Door Annemarie haar persoonlijke begeleiding en training heb ik dankzij haar mijn registratie Register Mediator. Tot vandaag de dag ben ik haar hier dankbaar voor, je kan geschikt zijn als mediator, maar zonder certificaat heb je niks in handen. Mede door haar inzet en de goede prijs kwaliteit verhouding is 1,5 uur in de auto naar Putten de moeite waard. Bij Therra bereik jij jouw doel en dat is wat telt. – Angelien Bolsenbroek, Excellent Mediation Santpoort Zuid

Volgende opleiding Dramadriehoek en het model van RoSch

Dramadriehoek en het model van RoSch

Alles wat je moet weten over de Dramadriehoek en het model van RoSch
Ervaar de Dramadriehoek en het model van RoSch

Studiegids ontvangen


 opleiding mediation

Leer uw docent kennen

Trainer
Pauline Brombacher
Eigenaar
Annemarie de Graaf

Inschrijven voor Opleiding Dramadriehoek en het model van RoSch

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Start nu een proefles Dramadriehoek en het model van RoSch

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: